• Gratis levering vanaf €1000,-
  • Ruime voorraad
  • Snelle levering
Lid van WebwinkelKeur

Wat is PVC?

Wat zijn PVC vloeren?

PVC vloeren zijn super mooi en helemaal leuk. Maar wat is een PVC vloer nou eigenlijk en waarom zou u ervoor kiezen?
 Intro

Een PVC vloer is gemaakt uit kunststoffen. De meest bekende toegepaste kunststof is polyvinylchloride. PVC is dan ook de afkorting van deze kunststof. In het dagelijkse leven, valt het negeren van PVC niet te werken. Overal om u heen kunt u wel de kunststof polyvinylchloride vinden. In PVC buizen waarin uw leidingwater stroomt, kozijnen gemaakt van PVC maar onder andere ook in wand- en vloerbedekking, omhulsels voor elektrische draden en in textielbekleding.

De volgende belangrijke eigenschappen neemt PVC met zich mee:
-        Slijtvaste toplaag
-        Licht van gewicht
-        Chemicaliën werend
-        Vlam dovend

pvcvloer

PVC heeft verschillende kenmerken. We hebben hard-PVC en zacht-PVC. Hard-PVC wordt over het algemeen gebruikt bij het maken van buizen, kozijnen en profielen. Zacht-PVC kan je terug vinden in folie, textiel en… juist! Vloeren!

PVC is:
-        Gasdicht
-        Brandvertragend
-        Recyclebaar
-        Licht van gewicht
-        Slijtvast
-        Stootvast
-        Waterdicht
-        Chemicaliën werend
-        Afwerend voor vetten en aroma’s
-        Makkelijk bewerkbaar
-        Flexibel
-        Duurzaam
-        Makkelijk schoon te maken

Het leggen van een PVC vloer
PVC vloeren zijn gemakkelijk te leggen. Er zijn 2 soorten PVC vloeren: Click- en plak-PVC.

Het is altijd belangrijk om de vloer 48 uur te laten acclimatiseren op kamer temperatuur voordat het gelegd gaat worden. Dit zorgt er namelijk voor dat er een heleboel problemen worden verholpen. De vloer is een natuurproduct en moet daarom wennen aan de omgeving. Onderschat het acclimatiseren niet. Het kost wat tijd, maar zorgt voor een kwalitatief eindresultaat!

Wat handig is aan click-PVC is dat de planken een uniclick verbinding hebben. Dit systeem lijkt veel op die van laminaat waardoor het leggen van de vloer erg gemakkelijk gaat. U klikt ze aan de kopse kant en in de breedte aan elkaar vast. 

Voor plak PVC zijn er een paar voorbereidingen die u moet treffen:
-        Zorg ervoor dat de ondergrond droog is.
-        Zorg ervoor dat de ondergrond schoon is.

Voor de plak-PVC kan worden aangebracht, moet de vloer gefixeerd worden, zodat de lijm goed eraan kan hechten. Hierna kan de lijm worden aangebracht, en de planken erop worden gelegd. Zorg er voor dat er lijn voor lijn wordt gelegd, zodat de lijm niet opdroogt.

Houdt er wel rekening mee dat de ondergrond egaal moet zijn voordat u een PVC vloer gaat leggen

 pvcleggen

Maar hoe wordt PVC nou gemaakt?
De grondstoffen die je nodig hebt om PVC te maken zijn etheen en chloor. Uit aardolie of aardgas wordt etheen gehaald. Chloor zit in steenzout. Na het samen brengen van deze stoffen creëert er een nieuwe stof: dichloorethaan. Na afsplitsing van chloorwaterstofgas wordt hiervan het monomeer vinylchloride gevormd. Hierna wordt het vinylchloride gepolymeriseerd. Dit is het aaneenrijgen van kleine moleculen tot een ketenmolecuul. Dit kan van 6 tot 10 uur duren.

Maar waarom nou PVC nemen?
PVC is naast het natuurlijke design van de vloeren, zeer bekend om de kwaliteit. De harde slijtvaste toplaag zorgt ervoor dat de vloer een veel langere tijd in het huis kan blijven liggen. Ook is de vloer een stuk stiller dan een laminaat vloer. Hier heeft de vloer zelfs geen stevige ondervloer voor nodig!

Wanneer er sprake is van vloerverwarming in huis, is een PVC vloer wel zeker een must. Dit is omdat PVC vloeren een uitstekend warmtegeleidende eigenschap hebben waarmee de warme lucht gemakkelijk door de vloer kan ventileren.

Over het algemeen heeft PVC een langere levensduur dan laminaat. Dit komt door de extra beschermlaag die de vloeren hebben.

Daarnaast zijn de PVC vloeren een stuk meer hygiënisch dan laminaat vloeren. Waarom? Nou, dat is heel simpel! Bij laminaat kan er van alles tussen de naden komen te zitten. Dit is bij PVC niet het geval. Vandaar dat het schoonmaken van een PVC vloer een heel stuk gemakkelijker is!

Nog steeds niet overtuigd?
Bent u nog steeds niet overtuigd om een PVC vloer te nemen? Hier de voordelen op een rij:
-        Scheurbestendig
-        Makkelijk schoon te maken
-        Recyclebaar
-        Geluiddempend
-        Antislip (zelfs bij een natte vloer!)
-        Veerkrachtig
-        Slijtvast
-        Stootbestendig
-        Naadloos
-        Hygiënisch
-        Geschikt voor vloerverwarming
-        Vloeistof dicht
-        Makkelijk te leggen
-        Representatief
-        Geschikt voor elke ondervloer
-        Bestand tegen zware belastingen
-        Chemicaliën afwerend
-        Trapsgewijs aan te brengen

pvcvloer

Conclusie
Als conclusie is PVC een goede oplossing voor gehorige huizen, en vaak de enige oplossing voor huizen met vloerverwarming. Bij vochtige ruimtes – Denk aan badkamers, toiletten of zelfs de keuken – is een PVC vloer ook de perfecte oplossing. Niet alleen is het vochtwerend, ook is het veel meer hygiënischer en houdt het nare geuren weg!